Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
O zawodzie
Przygotowuje surowce do produkcji wyrobów spożywczych; prowadzi proces produkcji półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń przemysłowych; magazynuje i przygotowuje gotowe wyroby do wysyłki; przestrzega wymaganych prawem przepisów i systemów jakości podczas procesów przygotowawczych i produkcyjnych.
Kwalifikacje: SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń.
Wykonywane czynności
Badanie, ładowanie, mieszanie, nadawanie kształtu, nadzorowanie (pracy maszyn), nakładanie, pokręcanie, przesiewanie, regulowanie, rejestrowanie, sprawdzanie, sterowanie, uruchamianie (maszyn), ustawianie, ważenie, zagniatanie, zapewnienie jakości, zapewnienie odpowiedniej konsystencji.
Miejsca pracy
przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego.
Przykładowe przedmioty szkolne:
- Podstawy przemysłu spożywczego,
- Magazynowanie i przygotowywanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych,
- Prowadzenie operacji i procesów jednostkowych w produkcji wyrobów spożywczych ,
- Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych,
- Magazynowanie wyrobów gotowych i przygotowanie ich do dystrybucji.