Piekarz

 

Firma współpracująca

komplet_white

O zawodzie

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: 

  1. Przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich.
  2. Sporządzania półproduktów piekarskich.
  3. Dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie.
  4. Przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa.
  5. Obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.

Zawód ten łączy w sobie elementy pracy indywidualnej i zespołowej.

  • Do wykonywania wyżej wymienionych zadań zawodowych jest niezbędne osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia, na które składają się:

    • efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego, stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów PKZ(TG.b), umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, piekarz, cukiernik, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwórstwa mleczarskiego, przetwórca ryb,
    • efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie piekarz: TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich.

Wymagania psychofizyczne

  • dobry stan zdrowia,
  • dobra sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna niezbędna do oceny surowców oraz gotowego wyrobu,
  • ostrość wzroku,
  • rozróżnienie barw,
  • czucie smakowe i dotykowe,
  • dobre powonienie,
  • sprawność rak i palców,
  • ostrość wzroku,
  • prawidłowe widzenie barw,
  • cierpliwość i umiejętność wykonywania pracy monotonnej.

Możliwości zatrudnienia

Może być zatrudniony w:

  • piekarnie rzemieślnicze i przemysłowe,
  • zakłady gastronomiczne oraz punkty zbytu pieczywa,
  • absolwent może również samodzielnie
    prowadzić działalność gospodarczą.

Przeciwwskazania zdrowotne

  • niska wydolność fizyczna,
  • ograniczona sprawność ruchowa,
  • wady wzroku, daltonizm, znaczna nadwzroczność,
  • wady i schorzenia układu kostnego,
  • przewlekłe choroby skóry, alergia, układu oddechowego, mięśniowego, kostno-stawowego, nerwowego,
  • zaburzenia równowagi i świadomości,
  • epilepsja,
  • omdlenia, zawroty głowy,
  • zaburzenia układu krążenia,
  • znaczne osłabienie słuchu,
  • cukrzyca,
  • nosicielstwo chorób zakaźnych.

Przedmioty zawodowe

  • technika produkcji piekarskiej,
  • technologia produkcji piekarskiej,
  • działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym.

Przedmioty punktowane

  • język polski,
  • matematyka,
  • informatyka,
  • język obcy nowożytny.
Skip to content