Kucharz
Patronat
O zawodzie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- Przechowywania żywności.
- Sporządzania potraw i napojów.
- Wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Praca kucharza ma charakter zespołowy. Aby produkcja przebiegała sprawnie, obowiązki są odpowiednio dzielone na poszczególnych pracowników. Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy i napoje oraz ocenia żywność pod względem towaroznawczym.
W zawodzie kucharza niezbędna jest wrażliwość estetyczna i smakowa. Praca najczęściej wykonywana jest w zespole. Niezwykle ważne jest przestrzeganie procedur oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego. Praca kucharza wiąże się z odpowiedzialnością za zdrowie ludzi spożywających przygotowane potrawy i napoje.