Menu

Kucharz

 

Patronat

olandia_white

O zawodzie

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. Przechowywania żywności.
  2. Sporządzania potraw i napojów.
  3. Wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Praca kucharza ma charakter zespołowy. Aby produkcja przebiegała sprawnie, obowiązki są odpowiednio dzielone na poszczególnych pracowników. Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy i napoje oraz ocenia żywność pod względem towaroznawczym.

W zawodzie kucharza niezbędna jest wrażliwość estetyczna i smakowa. Praca najczęściej wykonywana jest w zespole. Niezwykle ważne jest przestrzeganie procedur oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego. Praca kucharza wiąże się z odpowiedzialnością za zdrowie ludzi spożywających przygotowane potrawy i napoje.

  • Do wykonywania wyżej wymienionych zadań zawodowych jest niezbędne osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia, na które składają się:

    • efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego, stanowiące podbudowę do kształcenia
      w zawodzie lub grupie zawodów PKZ(TG.c), umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych,
    • efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie piekarz: TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.

Wymagania psychofizyczne

  • dobry stan zdrowia,
  • podzielność uwagi,
  • refleks,
  • dobra sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna niezbędna do oceny surowców oraz gotowego wyrobu,
  • rozróżnienie barw,
  • dobre powonienie,
  • ostrość wzroku i prawidłowe widzenie barw,
  • cierpliwość i umiejętność wykonywania pracy monotonnej.

Możliwości zatrudnienia

Może być zatrudniony w:

  • restauracje, kawiarnie, bary,
  • jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe,
  • szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy itp.,
  • absolwent może również samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Przeciwwskazania zdrowotne

  • niska wydolność fizyczna,
  • ograniczona sprawność ruchowa,
  • wady wzroku,
  • wady i schorzenia układu kostnego,
  • przewlekłe choroby skóry,
  • choroby przewodu pokarmowego,
  • zaburzenia równowagi i świadomości,
  • omdlenia, zawroty głowy,
  • zaburzenia układu krążenia,
  • nadciśnienie,
  • uzależnienia,
  • płaskostopie znacznego stopnia,
  • skrzywienie kręgosłupa.

Przedmioty zawodowe

  • język obcy zawodowy,
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym.

Przedmioty punktowane

  • język polski,
  • matematyka,
  • informatyka,
  • język obcy nowożytny.
Skip to content