Cukiernik
O zawodzie
Cukiernik prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem produktów ciastkarskich przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza przyjęte i wydane surowce i produkty ciastkarskie i cukiernicze.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- Obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych.
- Sporządzania półproduktów cukierniczych.
- Sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych.
- Dekorowania wyrobów cukierniczych.
Praca cukiernika ma charakter zespołowy. Aby produkcja przebiegała sprawnie, obowiązki są odpowiednio dzielone na poszczególnych pracowników. Cukiernik odpowiada za właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji. Surowce do wyrobu produktów cukierniczych muszą być właściwie odmierzone. Jednym z zadań cukiernika jest tworzenie elementów dekoracyjnych na wyprodukowanych wyrobach. Gotowy wyrób podlega ocenie organoleptycznej. Jednak, aby wytworzyć produkty cukiernicze i ciastkarskie, każdy cukiernik musi doskonale znać obsługę maszyn i urządzeń do produkcji tych wyrobów. Obowiązkiem cukiernika jest także ich kontrola i konserwacja przy zachowaniu zasad oraz przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.